Zelfmoord/Zelfdoding


Zelfmoord/Zelfdoding

Momenteel pleegt elke week minstens één boer in Engeland en Wales zelfmoord. In 2018 zijn 89 boeren op die manier om het leven gekomen. In de landen om ons heen worden alle gevallen van zelfmoord in lijstjes vermeld, die aangeven in welke sector ze plaatsvinden. Dan krijg je een beeld van waar de knelpunten zitten. In Nederland gebeurt dat helaas niet, maar je kunt er bijna vanuit gaan dat de cijfers procentueel niet veel zullen verschillen.
Hoe komt iemand op het punt dat hij of zij denkt dat het beter is om er niet meer te zijn? Vaak gaat het om gewone mensen waar je niets of bijna niets aan gemerkt hebt. De schok voor de achterblijvers is enorm.

De kracht van woorden, of je ze spreekt of ergens opschrijft in een blog of artikel in een krant, is veel groter dan je op het eerste gezicht zou denken. Omdat er de laatste tijd veel vanuit de onderbuik wordt geschreven en gepraat, komen de woorden nog harder aan. Zelfs in de agrarische wereld is er grote behoefte aan geestelijke zorg. Die stoere tractoren en al dat bier verbloemen veel, maar achter de schermen is er veel meer aan de hand.

Deze week heb ik contact opgenomen met een bedrijf, gespecialiseerd in begeleiding in de agrarische sector. Er zijn er niet veel van, sterker, Hogenkamp Agrarische Coaching in Wierden is de enige die geheel gericht is op de begeleiding van boeren. In een heel verhelderend telefoongesprek vertelde Paulien Hogenkamp veel over wat ze tegenkwam. Niet alleen nu, maar ook eerder en wat ze in de toekomst verwacht. Ze hebben een team van acht mensen, van coaches tot psychologen en proberen zo snel mogelijk een hulpverzoek te honoreren. Bij reguliere zorg duurt dit vaak lang, met intake en formulieren, maar daar hebben boeren er al teveel van.
Het bedrijf richtte zich voornamelijk op Overijssel. Daar, in het oosten van het land, wonen vaak meerdere generaties op dezelfde boerderij, met alle problemen die dit kan veroorzaken. Vader vindt dat zoon het niet goed doet, of andersom. Schoonmoeder vindt schoondochter maar niets en dus kan ik nog wel even doorgaan. In feite is dit een situatie die we hier ook vaker tegenkomen, de mantelzorgwoningen bij de kinderen op het erf. Het is goed om dit te blijven monitoren, want is dat een wenselijk toekomstbeeld? Maar dat is een ander verhaal.
Inmiddels komen de hulpvragen voor het bedrijf Hogenkamp al lang niet alleen uit Overijssel, maar ook Friese boeren hebben hun weg naar Wierden gevonden

Boeren die zelfmoord plegen, doen dat niet van de een op de andere dag. Vaak stapelt het ene probleem zich op het andere en na verloop van tijd is de emmer vol of is het hoofd te klein. Paulien Hogenkamp schetste dat het essentieel is om elk signaal dat in de richting van een hulpverzoek gaat te honoreren. Boeren zijn meestal niet van die praters, bovendien zitten ​​ze vaak in (zelfgekozen) isolement omdat het werk hen op en rond de boerderij houdt. Een opmerking van een politicus die de halve veestapel wil opruimen, hakt er in bij een boer die dag en nacht bezig is met zijn dieren. Ik heb deze week gehoord dat sommige columns ook jaren doordreunen.
Wat mensen zeggen en schrijven, doet iets met andere mensen. Als protesten militante trekjes krijgen, moet er actie worden ondernomen, dat is helder. Maar oordeel niet te snel. Een mening van een columnist, radiomaker, politicus of hoofdredactionele journalist is leuk, maar als je een uur met een professionele hulpverlener praat, kun je beter begrijpen hoe groot de problemen zijn en hoe het zover is gekomen. Met andere woorden, praat erover. Dan zullen hopelijk minder vrouwen, mannen en kinderen achterblijven omdat ze niet konden voorkomen dat hun partner, vader of moeder er een eind aan maakte.


Reacties

  1. it is in heidens karwei om de sizwyze: sizze is neat, mar dwaan in ding. om te draaien yn disse sektor

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Artificial Intelligence brûke as moreel kompas

Russen

'Skip the cow'