Friese media voeren koerswijziging door

 

Friese media voeren koerswijziging door

 

LEEUWARDEN – Het Friese medialandschap gaat op de schop. In een gezamenlijke verklaring brachten de hoofdredacteuren Maarten Pennewaard van de Leeuwarder Courant en Igrid Spijkers van Omrop Fryslân de plannen naar buiten. Belangrijkste wijziging is dat er meer naar nieuws van buiten de stad Leeuwarden zal worden gekeken. Reden is volgens de hoofdredacteuren de sterk afnemende belangstelling voor de twee grootste Friese mediabedrijven. ‘De urgentie om relevant te blijven is daarbij leidend,’ aldus Spijkers.



‘We blijven onszelf continu evalueren en uit de verzamelde data blijkt dat er ook zaken buiten de stad plaatsvinden die door ons opgepikt moeten worden. Dit was voor ons toch wel een eye-opener,’ bekent Pennewaard. De Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân gaven studenten van de Rijksuniversiteit Groningen opdracht om de sterk teruglopende aantallen hits op nieuws van zowel de krant als Omrop te onderzoeken. De conclusies liegen er niet om. ‘We hebben hier op de redactie al een aantal jaren echt het idee dat we heel goed bezig zijn. Voorbeeld is implementatie van de gedeeltelijke transitie van het toch wat achterhaalde Fries naar het Nederlands als voertaal,’ legt Spijkers uit. ‘Ook het veel modernere consequent met jij aanspreken van onze luisteraars is zo’n punt waar we dachten mee op de goede weg te zijn.’ Uit de bevindingen van de studenten blijkt dat de gemiddelde Fries daar toch wat anders over denkt.

Wat betreft de krant missen de ondervraagden de binding met de regio en een afwijkende toon wat betreft het toekomstbeeld van de provincie, dit laatste vooral naar aanleiding van de uitkomsten van de Provinciale Statenverkiezingen in 2023. ‘We zijn met z’n allen hier aan de Sixmastraat misschien toch wel wat verstadst,’ lacht Pennewaard. Hij voegt er aan toe dat de hoeveelheid nieuws over Leeuwarden niet substantieel zal veranderen. ‘Als Bakker Bart een nieuwe vestiging opent, zal dat zeker door ons worden gemeld, maar we gaan ook herontdekken waar Wolvega, Koudum en Surhuisterveen liggen. Een collega wees me er deze week op dat er in Gorredijk zelfs een theater blijkt te bestaan. Het lijkt me een mooie topic om daar de meerwaarde van te onderzoeken.’



Ingrid Spijkers knikt instemmend. ‘Ik hoorde deze week een mooie Friese uitdrukking. Je kunt niet van de vloer op de zolder springen, maar we gaan zeker ons best doen.’ De proef start volgende week en zal een jaar duren, daarna volgt een uitgebreide evaluatie. In een eerste reactie zegt de Provincie Fryslân de ontwikkelingen met belangstelling te volgen.             

Reacties

Populaire posts van deze blog

Artificial Intelligence brûke as moreel kompas

Russen